Versenyképességi és Kiválósági  Szerződések program keretében megvalósuló projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával

Projekt címe: A szürkehályog hatékony gyógyítását elősegítő orvostechnikai kutatás-fejlesztések
Támogatás mértéke: 83,67%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2017. december 31.
Projekt azonosító száma:  VKSZ_12-1-2013-0080

A projekt a szürkehályog betegség hatékony gyógyítását elősegítő új orvostechnikai eszközök kutatását és fejlesztését célozza meg. A Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelésében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alaptól 595 978 524 Ft összeget kapott a  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, Semmelweis Egyetemmel és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézettel való együttműködéshez . A szürkehályog, vagy más néven katarakta, egyre több beteget érint a világon, mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. Jelenleg a szürkehályog műtétek a leggyakrabban végzett beavatkozások világszerte. A szürkehályog hatékonyan gyógyítható  a beteg szemlencse eltávolításával, majd egy mesterséges szemlencse beültetésével, amely a szemben marad a beteg élete végéig. A páciensek életminősége jelentősen függ a beültetett szemlencsék optikai, mechanikai, biokompatibilitási, és egyéb tulajdonságaitól. Az egyik legnagyobb kihívás a természetes szemlencse akkomodációjának vagy azt helyettesíteni képes műszaki megoldások biztosítása.

A Medicontur Kft. két és fél évtizedes tapasztalattal, és nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező vállalat, amelynek elsődleges profilja a Magyarországon egyedülálló intraokuláris műlencsegyártás.

Az elmúlt 25 évben a cég megteremtette a stabil működéshez szükséges hátteret, székhelye, kutatás - fejlesztési bázisa, gyára és logisztikai központja Zsámbékon, kereskedelmi kirendeltségei pedig Budapesten, valamint Brnoban és Genfben találhatóak. A cég jelenleg 200 embert foglalkoztat, akik folyamatos továbbképzésekben részesülnek, hogy a lehető legmagasabb szakmai színvonalon láthassák el feladataikat.

A Medicontur Kft. által gyártott, anyagában és minőségében tökéletes biokompatibilitással rendelkező műlencséket napjainkra, több mint 60 országban használják sikeresen a szürkehályog kezelésére, és egyéb látáskorrekciós beavatkozások során. A Medicontur Kft. Magyarországon piacvezető pozícióval rendelkezik, viszont a termékeinek több mint 90%-a exportra kerül. Partnercégein keresztül a vállalat jelentős piaci részesedéssel rendelkezik több országban is, köztük például Németországban, Franciaországban, Izraelben, Thaiföldön. Az elmúlt évek során a Medicontur Kft. a két vezető multinacionális gyártó (Alcon és Abbott) mögött az egyik legjelentősebb céggé nőtte ki magát a mesterséges szemlencsegyártás területén. A saját gyártású termékportfólió közel 30 féle intraokuláris lencsét tartalmaz, valamint a vállalat törekszik arra, hogy a lencsék mellett minden egyéb, szemészetben használatos eldobható eszközt, segédanyagot, műtéti berendezést, segédeszközt, kézi műszert, diagnosztikai berendezést is a rendelkezésére tudjon bocsátani ügyfeleinek. Ezek egy része saját fejlesztésű és saját gyártású termékek.

A vállalat által gyártott termékek minőségét több évtizedes tapasztalat és a munkatársak gondos kiválasztásán túl, az ISO 9001 és az ISO  13485 minőségbiztosítási rendszer alkalmazása garantálja.

A Medicontur Kft. nagy hangsúlyt fektet a termékinnovációra és jelentős összegeket fordít kutatás-fejlesztésre. A Medicontur Kft. alapanyag fejlesztő laboratóriummal, valamint saját hidrofób lencse alapanyaggal rendelkezik, és valamennyi forgalomban lévő lencséje saját fejlesztésű. A cég kutatás-fejlesztési részlege az elmúlt néhány év során, jelentős eredményeket ért el az új alapanyagok fejlesztése, valamint a beültetendő műlencsék optikai és mechanikai tulajdonságainak javítása terén. A Medicontur Kft. olyan prémium termékekkel lépett piacra, mint a diffraktív multifokális, a nagy cilinder értékű bitórikus, vagy a toklencsét kiegészítő sulcus (úgynevezett AddOn) lencsék.

Mindemellett a Medicontur Kft. folyamatosan fejleszti a gyártás és mérés-technológiai infrastruktúráját. A vállalat a lencséket tisztateres környezetben, ultraprecíz forgácsolási technikákkal állítja elő. A lencsék geometriai, mechanikai és optikai paramétereit automata mérőberendezések végzik, amelyek integrált egységet képeznek a vállalatirányítási rendszerrel.

Az elmúlt évek jelentős fejlesztéseinek következtében a Medicontur Kft. az iparág élvonalába került, és Európa egyik legjelentősebb gyártójává nőtte ki magát.  Termékeinek műszaki paraméterei és klinikai eredményei világviszonylatban is kiemelkedőek.

 

Kommunikációs terv