Vállalatok K+F tevékenységének támogatása

 

Projekt címe: Az emberi színlátást javító, a színek helyes felismerését biztosító szemüvegek kutatása és fejlesztése

Támogatás mértéke: 50,09 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. december 31.
Projekt azonosító száma:  KFI_16-1-2017-0362

 

A Medicontur Kft. már 28 éve a beültethető szemlencséi segítségével a látás javítása mellett kötelezte el magát, tevékenységével több mint 70 országban segíti a szürkehályoggal és egyéb refraktív látáshibákkal küzdőket, hogy ismét élesen lássák a világot.

Cégünk a színtévesztés témájával is foglalkozik. Fontos és kezelendő, főleg a nyugati, fejlett országokban elterjedt, több mint 200 millió embert érintő problémát jelent a színtévesztés. Az eddigi kutatási eredményeink a szín-diszkrimináció terén nemzetközi összehasonlításban kimagaslóak.

A projekt, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított 363,65 m forintos támogatással, a Vállalatok K+F tevékenységének támogatása program finanszírozásában valósul meg. A projekt az emberi színlátást javító és a színek helyes felismerését biztosító szemüvegek kutatását és fejlesztését célozza meg.

A színtévesztés a fejlett országokban több embert érint, mint a fejlődő országokban. Egy elmélet szerint ez a fejlett országok magas életminőségének és orvosi színvonalának köszönhető, mely a természetes kiválasztódás hiányával kapcsolatosan kontraszelektáló hatással bír a lakosság körében.

Sokan nem is tudják, vagy csak sejtik, hogy színtévesztők. Azok közül, akik tudják, a legtöbben beletörődtek "fogyatékosságukba" és úgy rendezték sorsukat, hogy funkcionálisan szinte "normális" életet élhessenek. A világszerte alacsony tudatossági és elégedetlenségi szint miatt úgy döntöttünk, hogy a színtévesztés problémáját, miután nem gyógyítható, csak kezelhető, nem elsősorban orvoslási, hanem életmód/életvitel szinten kell megfogni. Ezért nem elsősorban 200 millió "beteget" szeretnénk megszólítni, hanem azt az embert, akinek az a vágya, illetve akiben kialakítható az a vágy, hogy végre - a normálisan látókhoz hasonlóan - képes legyen a teljes színspektrum pontos azonosítására (szín-identifikáció). Terveink szerint ez azt jelenti, hogy meg tudja mondani, milyen árnyalatú pirosat, narancssárgát vagy lilát lát éppen.

A projekt során elkészítendő filterünkkel ellátott szemüveg hatására javulni fog a színtévesztő életminősége, mert olyan eszközhöz juthat, amit tetszése szerint használhat bizonyos élethelyzetekben (színérzékeny munka, a természet vagy műalkotások élvezete, családi helyzetek, stb.). A színtévesztő színfelismerő- és megkülönböztető képessége, valamint kontrasztérzékenysége céljaink szerint drámai módon javul majd, korábban általa nem látott színeket és árnyalatokat ismer fel.

Felelős projektvezető:

Koncsár Péter

+36 70 778 42 56

pkoncsar@medicontur.hu